8 Nisan 2010

Hayatınızı Kolaylaştıracak Pratik Bilgiler

GÜMÜŞLERİN TEMİZLİĞİ

Alüminyum bir tencereye su ve karbonat koyarak iyice ısıtın ve kararmış gümüşleri buna batırın. Gümüşlerin alüminyuma temas etmesini sağlayın. Gümüş parlatıcı kullanırken birkaç damla amonyak katarak neticeyi görün.


FIRIN TEMİZLİĞİ
Fırınınızın çıkabilen her parçasını alıp naylon çöp torbasına koyduktan sonra, içine 12 fincan amonyak dökün. Ağzını kapatarak birkaç saat bekletin. Daha sonra lavabonun içinde altını delerek amonyağın akıtıp süzün. Ağzını açıp parçaları çıkarın ve bol suda iyice çalkalayın. Ne kazıma ne ovma gerekecektir. Eğer bahçeniz varsa bu işlemi orada yapın ve bahçe hortumuyla çalkalayın.


KRİSTALLERİ PARLATIN
Kristalleri parlatmak için sirkeli sıcak suya batırılmış bir bezle silmeniz kafi gelecektir. Çalkalayıp kuruttuktan sonra pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.


MERMER TEMİZLİĞİ
Mermerlerin temizliğinde elmadan faydalanabilirsiniz. Elmayı soyduktan sonra, kabuklarından yararlanın. Kabukların iç kısımlarıyla mermerleri iyice ovalayın. Renginin eski halini aldığını göreceksiniz. Ondan sonrada bir bezle tekrar parlatabilirsiniz.


BULAŞIK BEZLERİ
Mutfak bulaşık ve el bezleri sık sık yıkanmak ister. Çok sık yıkanmasına rağmen, zamanla kötüleşir ve beğenilmeyen bir koku bırakır. Bu takdirde elbezlerini biraz sirkeli su ile kaynatın. Bu özellikle çok kireçli sularda kullanılan elbezleri için çok geçerlidir.


CAMLARIN BUĞULANMAMASI İÇİN
Camların buğulanmaması için, gliserine batırılmış bir bezle camları silin. Buğulanmanın önüne geçmiş olursunuz.


KAPILARIN TEMİZLİĞİ
Kapıları temizlemek için patatesi ortadan kesin. Kapıların kirlenen yerlerini ovalayın. İşe devam etmek için, patatesin kirli yerini bıçakla kesip atmak yeterlidir.


SOĞAN KOKUSUBirçok kimse soğan kokusundan çekindiği için soğan yemez. En iyisi soğan yedikten sonra, ağızda biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğnemektir. Soğan doğrarken elleriniz kokuyorsa, elleri tuz ile ovmak kokuyu giderir.


SIKIŞMIŞ VEYA PASLANMIŞ VİDALAR
Sıkışmış veya paslanmış vidaları açmak için, vidanın başını ısıtmak yeterlidir. Bunun için demir bir çubuk veya maşa ateşte kızdırılıp, 2-3 dakika kadar paslanmış vidanın üzerinde tutulursa vida tornavida ile kolayca açılır. Vidanın kenarlarına bir çöple bir iki damla zeytinyağı akıtmanın da yararı vardır.


BALIK KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN
Balık pişirdikten sonra mutfaklarda kalan kötü kokuyu gidermek için, yarım limonu kesin, ocağınızı yakın ve çok kısık ayara getirin. Limonu ateşin üzerine oturtun. Yavaş yavaş yanacak olan limon hem balık kokusunu yok edecek, hem de mutfağınıza hoş bir koku verecektir.






Hiç yorum yok: